BLOEDFRAUDE: DIT BOEK LAS IK IN ÉÉN RUK UIT

Ziet deze vrouw eruit alsof ze één van de grootste leugenaars uit de geschiedenis van de medische wereld is? Nee toch? Dus wel. Bloedfraude, het boek dat John Carreyrou over haar schreef, las ik in drie dagen uit. Een waargebeurd verhaal over hebzucht en een web van leugens.

Zoals wel meer boeken die ik gelezen heb, hoorde ik voor het eerst over Bloedfraude in de halfjaarlijkse boekentips van Bill Gates. Hij prees het boek aan als ‘een thriller met een tragisch einde.’

Waargebeurde verhalen hebben bij mij altijd een streepje voor. Ik vind het leuk om dan zelf nog wat dieper op het internet te zoeken, bijvoorbeeld om te kijken hoe het nu met de hoofdpersoon gaat.

Dus besloot ik om Bloedfraude te lezen.

Theranos

Bloedfraude gaat over Theranos, een start-up uit Silicon Valley. Het bedrijf is opgericht door de charmante Elizabeth Holmes. Tijdens haar studie op Stanford University bedacht Holmes een heel nieuw concept, waardoor de gezondheidszorg compleet veranderd  zou worden: ze kon een apparaat maken waarmee met een klein drupje bloed een heleboel bloedonderzoeken gedaan konden worden. Elizabeth vroeg patent aan en startte Theranos om haar idee uit te werken.

De investeringen voor Theranos stromen binnen en het bedrijf groeit als een raket. Op een dag schrijft Forbes dat de waarde van Theranos rond de 9 miljard ligt. Met haar aandelen is Holmes in een klap 5 miljard waard.

Er is alleen een kleine maar. Het apparaat wat Elizabeth verzonnen heeft, bestaat niet. En ondanks verwoedde pogingen van de meer dan 500 werknemers van Theranos lukt het ook niet om het apparaat daadwerkelijk op de markt te brengen.

Niemand weet er iets van, behalve de mensen die bij het bedrijf werken. Door een schrikbewind van Elizabeth en haar partner ‘Sunny’ klapt niemand uit de school. Zo houden ze de fraude die Theranos pleegt heel lang geheim. In het boek wordt verteld hoe Theranos zo snel groot heeft kunnen worden (en hoe Theranos nog sneller heeft kunnen instorten).

John Carreyrou

De schrijver van het boek is John Carreyrou, een journalist van The Wall Street Journal. Carreyrou won al twee keer de Pulitzerprijs. Hij deed  diepgravend onderzoek naar Theranos en Elizabeth Holmes en zorgde met zijn publicaties in The Wall Street Journal ervoor dat Holmes tegen de lamp liep.

In Bloedfraude vertelt Carreyrou hoe hij zijn onderzoek heeft aangepakt. Persoonlijk vond ik dat heel interessant om te lezen, gezien mijn journalistieke achtergrond.

Carreyrou heeft een prettige schrijfstijl. Het boek is als een thriller geschreven, als een verhaaltje. Elk hoofdstuk begint weer met een situatieschets, waardoor je even vergeet in wat voor ontzettend bizar verhaal je zit. Maar in de tweede alinea wordt direct weer duidelijk dat je leest over een van de grootste medische fraudezaken uit de geschiedenis.

Een minpunt waar ik zelf vaker tegenaan loop bij dit soort boeken zijn de vele namen die de revue passeren. Soms vind ik het lastig om al die namen en hun functies te onthouden, wat mij persoonlijk stoort.

Een tweede minpunt is de diepgaande informatie over de uitvinding van Theranos. Je moet haast een medische achtergrond hebben om het te begrijpen. Wat mij betreft had dit nog meer in kindertaal gemogen, maar ik moet aan de andere kant ook toegeven dat Carreyrou deze informatie moet geven.

Leugens

Bloedfraude leert je hoe hebzucht een complexe leugen veroorzaakt. In dit geval doel ik niet op de drang naar meer geld, maar op de drang naar beroemd zijn. Dat was waar Holmes op uit was namelijk. Ze genoot van alle aandacht die ze kreeg doordat ze het met haar bedrijf zo goed deed. Het bleek uiteindelijk allemaal een leugen.

Een jeugdherinnering aan mijn moeder, die ik nog steeds koester, is dat ze me ooit een keer vermanend toesprak nadat ik weer eens kattekwaad had uitgehaald en daarover loog. “Eerlijkheid duurt altijd het langst.” Ik houd daar nog steeds aan vast en niet voor niets. Liegen of verzwijgen laat je opzuigen in een spinneweb aan leugens. Voordat je het weet kom je er niet meer uit.

Elizabeth Holmes kan daar over meepraten.

Bloedfraude kreeg van mij vijf sterren op Goodreads. Zeker lezen dus, is mijn advies!

Film

Mocht je nou geen zin hebben om te lezen (wat ik totaal onbegrijpelijk zou vinden, maar dat terzijde), dan heb je geluk! Bloedfraude wordt op dit moment namelijk verfilmd. Jennifer Lawrence speelt de hoofdrol. Ik reserveer bij deze vast een plekje in de bioscoop om deze film te kijken.

Ik ben benieuwd wat Bloedfraude bij jou teweeg brengt. Laat je het mij weten in de comments of op Twitter via @Luuc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *