DE WILLEM PODCAST: FAN VAN HET EERSTE UUR

In De Willem Podcast nemen presentatoren Harry Lensink en Marian Husken je wekelijks mee in het veelbesproken proces tegen Willem Holleeder. Ik ben fan van het eerste uur.

Op 5 februari 2018, meer dan een jaar geleden, startte de rechtszaak tegen Willem Frederik Holleeder. Hij staat terecht voor de verantwoordelijkheid van zes moorden, waaronder die op zijn zwager Cor van Hout.

De zaak is om meerdere redenen beladen.

Ten eerste omdat Holleeder Nederlands meest bekende crimineel is. Die twijfelachtige eer heeft hij ‘verdient’ met zijn rol in de Heineken ontvoering, die hij samen met Cor van Hout, Frans Meijer en Jan Boellaard deed, maar ook dankzij andere criminele activiteiten zoals het afpersen van vastgoedhandelaar Willem Endstra.

Ten tweede is de rechtszaak zo beladen omdat de zussen van Holleeder tegen hem getuigen. Ze willen het liefst dat hij voorgoed achter de tralies verdwijnt. En daar hebben ze veel voor over. Zo hebben ze met gevaar voor hun eigen veiligheid opnamen gemaakt van Holleeder. Deze opnames hebben ze via Peter R. de Vries in de media gedeeld.

Ten derde is de rechtszaak zo beladen omdat het dossier zo ontzettend groot is. Er is een heleboel gebeurd in de Amsterdamse onderwereld en een heleboel moet geduid worden om in deze rechtszaak tot een vonnis te komen. En dat betekent dat er veel, heel veel tijd voor de rechtszaak is uitgetrokken.

Fan van het eerste uur

Doordat de zaak zo immens is en er zoveel lijntjes door elkaar heen lopen, zie je als leek door de bomen het bos niet meer. Ik heb het boek over de Heineken ontvoering gelezen en ik weet dus een beetje wat er rondom Holleeder speelt. Deze zaak begrijpen, daar is echter meer voor nodig.

Ik ben dan ook fan van het eerste uur van de podcast van Harry Lensink en Marian Husken. In De Willem Podcast bespreken Lensink en Husken wekelijks de ontwikkelingen in de zaak. Ze geven een samenvatting van wat er in die week is gebeurd en geven daarnaast duiding.

Elke week verschijnt er een nieuwe aflevering, ook als de rechtszaak van Holleeder even stil ligt. Bij de laatste aflevering die ik luisterde was dat ook het geval. Daarom werd misdaadjournalist Paul Vugts (Parool) uitgenodigd om te vertellen over de schimmige lijntjes tussen de misdaad en spionnen. Dat heeft verder niet heel veel met Holleeder te maken, maar brengt je wel weer op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in de huidige onderwereld.

Lensink is in de podcast de presentator. Zo nu en dan remt hij Husken even af, als ze net iets te diep van een verhaallijn afwijkt. Daarnaast heeft Lensink zelf natuurlijk ook de nodige kennis van zaken. Hij vult Husken, die ik meer als ‘de deskundige’ in deze podcast zie, waar nodig aan.

Collega’s

Lensink en Husken zijn als journalisten al flink wat jaren actief in de wereld van de misdaad. Lensink volgde de school van journalistiek in Zwolle en was redacteur voor onder andere Nieuwe Revu, Quote en Vrij Nederland. Bij Vrij Nederland waren Lensink en Husken collega’s. Husken werkte in totaal meer dan veertig jaar voor het tijdschrift en publiceerde, net als Lensink, vooral over misdaad.

Samen schreven Lensink en Husken meerdere boeken, waaronder ook het Handboek Holleeder.

Dutch Podcast Award

De Willem Podcast brengt je elke dag weer een stapje dichter bij het begrijpen van de zaak. En dat is gezien de complexiteit een hele prestatie. De podcast won niet voor niets een Dutch Podcast Award in de categorie nieuws en politiek.

Een echte aanrader dus, al vind ik wel dat je geïnteresseerd moet zijn in de misdaad in Nederland om de podcast ook leuk te vinden.

Wil je De Willem Podcast luisteren? Dat kan bijvoorbeeld via iTunes en Spotify.

Heb jij De Willem Podcast ook geluisterd? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Laat het met weten via Twitter (@luuc) of in de comments hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *