HOE IK IN 2018 TWEE KEER ZOVEEL LAS ALS IN 2017

Twee jaar geleden stelde ik mijzelf een doel: ik wilde meer lezen. Ik kan nu zeggen dat het gelukt is. In deze blog vertel ik meer over de reis en geef ik je bovendien vijf tips hoe jij ook meer kan lezen.

Toen ik nog op de basisschool zat, vond ik lezen echt leuk. Ik was veel in de bibliotheek te vinden en verslond het ene na het andere boek.

In de tijd dat ik naar de Middelbare school ging veranderde mijn leesgedrag. Ik gaf de computer de voorkeur boven een leesboek. Die trend zette zich voort toen ik ging studeren. Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, is het studentenleven ontdekken verleidelijker dan een leesboek.

In 2017 vond ik dat het tijd was om mijn oude hobby, die me zoveel plezier had gebracht, weer op te pakken. Ik stelde mijzelf het – veel te optimistische – doel om 25 boeken te lezen. Uiteindelijk las ik er tien.

Maar trots dat ik was!

In 2018 wilde ik dit bescheiden record verbeteren. Ik had lering getrokken uit mijn optimistische doel en bepaalde dat ik in 2018 twaalf boeken zou lezen.

Ik las er uiteindelijk negentien en overschrijdde mijn doel met 58%. Nog trotser!

Verslavend

Onlangs stuitte ik op een lijstje dat ik gemaakt heb van alle boeken die ik sinds 2017 las. Ik hield van elk boek bij hoeveel bladzijden het telde en hoeveel gram het woog. Ik besloot om hetzelfde te doen voor 2018.

Ik las vorig jaar 5.706 bladzijden. Die bladzijden waren gestoken in negentien boeken die in totaal iets meer dan 8,5 kilogram wogen. Ter vergelijking: in 2017 las ik 3.037 bladzijden. De tien boeken wogen destijds iets meer dan vier kilogram. Ik las in 2018 dus dubbel zoveel als in 2017.

Cijfers werken verslavend. Als je ziet dat je je doel gaat halen, maak je nog meer tijd vrij om je doel te vermorzelen. Je wilt het met zoveel mogelijk boeken overschrijden. Ik wou dat ik jullie nu een uitleg kon geven over hoe dat zo komt, maar die uitleg heb ik helaas niet (is er een psycholoog in de zaal die dit wel kan?).

Liefde voor het lezen

Enfin, ik heb voor 2019 natuurlijk weer een nieuw doel gekozen. Vorig jaar las ik er negentien, dus het moet toch wel lukken om dit jaar twintig boeken te lezen? Lijkt me wel.

Voorlopig staat de teller op vijf en loop ik dus al drie boeken vooruit op mijn doel. Benieuwd waar het gaat eindigen dit jaar!

Het is fijn om je doel te behalen. Maar niks weegt op tegen het terugvinden van mijn liefde voor het lezen. In het begin moest ik tijd vrijmaken om te lezen. Tegenwoordig gaat het vanzelf.

Vijf tips om meer te lezen

Aangezien ik mijzelf nu een ervaringsdeskundige vindt, wil ik jullie vijf tips geven waardoor je meer gaat lezen.

1. Maak een account op Goodreads aan en doe mee aan de reading challenge.

Goodreads is het sociale platform voor alle lezers. Elk jaar organiseert Goodreads een reading challenge waar miljoenen mensen aan meedoen. Bij het aanmelden geef je aan hoeveel boeken je wilt lezen. Kies een realistisch doel (niet zoals mijn optimistische van 25 boeken) en ga aan de slag. Vergeet niet om je Goodreads bij te werken als je weer een boek uit hebt!

2. Begin met het lezen van een relatief dun boek.

Zoals ik als zei: cijfers werken verslavend. Als je een boek uit hebt en daardoor op 20% van je reading challenge zit, word je gemotiveerd om het volgende boek te pakken. Zeker als er dan nog tien maanden over zijn omdat je ervoor hebt gekozen om te beginnen met een relatief dun boek. En kies vooral een onderwerp dat je echt interesseert.

3. Probeer dagelijks een vast leesmoment te kiezen.

Een uur of half uur voor het slapen gaan bijvoorbeeld. Ik doe het ook en het werkt heel ontspannend. Mijn ogen worden steeds vermoeider tijdens het lezen. Als je dan het bed in stapt (of misschien lig je er dan al in), val je zo in slaap. Probeer het maar eens uit en vergelijk het met een avondje gamen, televisie kijken of je social media bijwerken. Zonder twijfel dat je de volgende dag beter uitgerust bent als je voor het boek kiest. Een ander moment op de dag kan natuurlijk ook!

4. Gebruik strandvakanties om je slag te slaan.

Ik ga zeker een keer per jaar op strandvakantie. Voor mij is dat het moment om even een flinke slag te slaan. Tijdens mijn vorige strandvakanties las ik minimaal vier boeken in acht dagen. En dat waren geen dunne jongens, trouwens.

5. Leer sneller lezen door deze tutorial van Tim Ferriss.

Je kunt je leessnelheid hiermee verdubbelen. Lukte mij ook. Bij sommige boeken gebruik ik de techniek niet. Bijvoorbeeld als ik de mooie zinnen wil lezen, zoals in de novell Over het water. Maar over het algemeen is de techniek ontzettend behulpzaam, zeker bij het behalen van jouw doel.

Succes met jouw reading challenge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *