BANKHANGZONDAG: HIGH FLYING BIRD

Je bent gisteren uit geweest en hebt genoeg drankjes gedronken om de rest van de zondag het huis niet meer uit te gaan. Tijd voor een bankhangzondag. Ik geef je een tip om de dag door te komen. In deze aflevering de film High Flying Bird.

Toen ik laatst Netflix opende om op zoek te gaan naar een nieuw pareltje, werd mijn blik gevangen door de thumbnail van High Flying Bird. Een silhouet van een man in pak, die hangend in de lucht een basketbal in zijn ene hand houdt, klaar om achterover te gooien, terwijl hij zichzelf met de andere hand in balans houdt. Ik hoefde als basketbal niet lang na te denken en klikte.

Lock out

High Flying Bird gaat over spelerzaakwaarnemer Ray Burke. Burke begeleidt de eerste pick van de laatste NBA Draft en heeft hem ondergebracht bij de rijkste basketbalclub van Amerika: de New York Knicks.

Er is alleen een klein probleempje. De NBA en de Players Association zijn na gesteggel over de verdeling van alle inkomsten nog niet tot een overeenkomst gekomen. Het gevolg is een lock out. Een lock out betekent dat er niet wordt gebasketbald, zelfs geen training. Er wordt dus helemaal geen geld verdiend.

De lockout levert problemen op voor iedereen in de business. De film opent met een scène waarin Burke zijn nummer one pick, Erick Scott, een standje geeft omdat hij een lening heeft afgesloten om zijn creditcardrekening te kunnen betalen. Ironisch genoeg wordt Burke’s creditcard vervolgens geweigerd als hij de rekening van het fancy restaurant waar ze zitten wil betalen.

Pick-up match

In de film volgen we Burke terwijl hij probeert om het tij te keren. Dat zal wel moeten, anders raakt hij zijn baan als spelersmakelaar namelijk kwijt.

Zo probeert Burke door tijdens een liefdadigheidsevenement een pick-up match tussen Scott en diens rivaal, Jamero Umber, in scène te zetten. De pick-up match wordt gefilmd door kinderen, die het vervolgens op social media zetten.

De video van de pick-up match wordt miljoenen keren bekeken. Burke toont hiermee aan dat de spelers de NBA niet nodig hebben om een publiek te bereiken en dus geld te verdienen.

Uiteindelijk blijkt de pick-up match een onderdeel van een masterplan van Burke. Maar gaat het plan ook werken? Die vraag wordt in de film beantwoord.

Achtergrondkennis

Ik moest tijdens High Flying Bird heel erg geconcentreerd blijven kijken om het geheel te blijven zien. Doordat de makers met flashbacks werken en je als kijker soms niet echt mee wordt genomen in het hele verhaal, is het heel moeilijk om bij de les te blijven. Dat vond ik persoonlijk een minpuntje.

Ik denk daarbij trouwens ook dat deze film niet geschikt voor je is als je helemaal niks weet van de NBA of het systeem van de basketbalsport in Amerika. Die achtergrondkennis heb je namelijk nodig om de gesprekken, die in High Flying Bird gevoerd worden, te begrijpen.

Waar ik wel heel blij van werd, en dit gaat heel vreemd klinken, is dat de kwaliteit van de beelden niet heel hoog is. Dit ontdekte ik al vrij vroeg in de film. Nadat ik had vastgesteld dat het niet aan mijn Netflix-account, internet of beeldscherm lag, besloot ik het op te zoeken.

Wat bleek: de complete film is met een iPhone 8 in slechts twee weken tijd geschoten. Dat is ronduit bizar. En heel erg cool.

Conclusie

Als basketbalfan raad ik je sowieso aan om de film te kijken. High Flying Bird laat je zien wat er zich achter de schermen van de grootste basketbalcompetitie ter wereld afspeelt.

En onthoudt, stay focused!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *