IKIGAI: LANGER EN GELUKKIGER LEVEN

Waarvoor kom jij je bed uit? Oftewel, wat is jouw Ikigai? Schrijvers Frances Miralles en Hector Garcia ontdekten dat het hebben van een Ikigai tot een langer en gelukkiger leven leiden en schreven erover in het gelijknamige boek.

Voor mijn werk bezocht ik al twee keer de Olympische Spelen. De vraag van mijn vriendin – of ik ook naar de Olympische Spelen van Tokio zou gaan – vond ik dus niet zo vreemd. Ze vroeg het met een speciale reden.

Ze wil namelijk heel graag met mij naar het eiland Okinawa en dat komt doordat ze het boek Ikigai las. Als ik toch al in Tokio ben, dan is de reis naar Okinawa niet zo heel lang. Point taken.

Ik raakte nieuwsgierig en besloot om Ikigai ook maar eens te lezen.

Reden om te leven

Schrijvers Frances Miralles en Hector Garcia vertellen in Ikigai over hun reis naar het Japanse eiland. De reden van hun bezoek? De levensverwachting is nergens op aarde zo hoog als op Okinawa. Miralles en Garcia wilden dolgraag weten hoe dat komt.

Hun belangrijkste bevinding: de mensen op het eiland hebben hun Ikigai ontdekt. De letterlijke vertaling van Ikigai is ‘reden om te leven’. Je zou ook kunnen zeggen: waar kom jij je bed voor uit? De bewoners van Okinawa hebben van hun Ikigai hun beroep gemaakt.

Tekenen

Zo vertellen Miralles en Garcia over een bezoek aan een bedrijfje waar een man in een hoek zit. Hij kijkt van geen geluidje op of om. Ook het moment dat Miralles en Garcia binnenstappen lijkt aan hem voorbij te gaan. Hij blijft gefocust op zijn taak: het maken van tekeningen.

De man is het voorbeeld van iemand die zijn Ikigai heeft ontdekt. Tekenen is zijn reden om te leven. En dat doet hij dan ook ten overvloede. Hij beleeft er plezier aan en kan er helemaal in opgaan.

Actieve geest

De mensen op Okinawa werken hun hele leven. Er is geen pensioenleeftijd, ze blijven bezig. En dat vinden ze ook niet erg, ze doen namelijk wat ze leuk vinden. Ze beoefenen hun Ikigai.

Bovendien houden ze door te blijven werken een actieve geest. Het houden van een actieve geest is een van de ‘kleinere’ lessen die Miralles en Garcia leren tijdens hun reis.

Naast deze belangrijke, grote les, leren Miralles en Garcia meer. Een paar praktische tips uit het boek (deze kan je vandaag nog toepassen in jouw leven):

  • Drink groene thee in plaats van koffie.
  • Eet weinig tot geen vlees.
  • Ga op tijd naar bed en, belangrijker nog, sta vroeg op (om vijf uur bijvoorbeeld)
  • Eet jezelf niet helemaal vol, maar stop als je voor ongeveer tachtig procent vol zit.
  • Blijf lichamelijk actief.
  • Onderhoudt sterke sociale banden.

Praktische tips

Ik vond het leuk om de reis van Miralles en Garcia te volgen. Ze hebben alles helder en duidelijk opgeschreven. De verhaallijn is begrijpelijk. En dat zorgt ervoor dat je de bladzijden makkelijk omslaat.

Ik vraag me wel af of dit dan echt de ingrediënten voor een langer en gelukkiger leven zijn. Dat de mensen op Okinawa langer leven dan op andere plekken ter wereld, dat is een voldongen feit. Maar zijn de lessen en tips uit het boek dan het ‘geheim’ waardoor we in Nederland net zo oud kunnen worden als de mensen van Okinawa? Ik weet het niet…

Maar goed. De bevindingen van Miralles en Garcia komen voor iedereen van pas. Ze zijn vertaald naar praktische tips die je direct in jouw eigen leven toe kan passen. Zo ben ik nu meer groene thee gaan drinken en probeer ik te stoppen met eten als ik redelijk, maar niet helemaal vol zit.

Een andere reden om Ikigai te lezen is de dikte van het boek. Met 192 pagina’s en een gemiddelde leestijd van vijf uurtjes is het makkelijk om in Ikigai te beginnen met lezen.

Als je ook op zoek bent naar manieren om prettiger in je vel te zitten, dan is Ikigai het boek dat je moet lezen. Ik gaf Ikigai op Goodreads een beoordeling van vier sterren.

Ik ben trouwens overgehaald, mocht ik naar de Olympische Spelen in Tokio gaan, dan reis ik daarna heel graag met mijn vriendin naar Okinawa. Nu al benieuwd!

Heb je Ikigai ook gelezen? Ik ben benieuwd wat je ervan vond! Laat het me weten in de comments hieronder of via Twitter (@luuc).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *