Bankhangzondag: First Man

Je bent gisteren uit geweest en hebt genoeg drankjes gedronken om de rest van de zondag het huis niet meer uit te gaan. Tijd voor een bankhangzondag. Ik geef je een tip om de dag door te komen. In deze aflevering de film First Man.

Dankzij First Man raakte ik gefascineerd door de ruimtevaart. Ik heb altijd al een soort van interesse daarvoor gehad. Hoe machtig is het dat we mensen de ruimte in kunnen schieten met raketten zo groot, dat je je een mier voelt als je ernaast staat? Volgens mij heel erg machtig!

Ik zag als kind de beelden van de challenger, die in 1986 voor het oog van miljoenen mensen (de lancering werd live op televisie uitgezonden) uit elkaar spatte. Het maakte diepe indruk.

Net als die keer in 2003, toen de Columbia spaceshuttle bij terugkomst naar de aarde uit elkaar viel. De beelden van de brokstukken die als kleine meteorieten door de dampkring brandden, gingen de hele wereld over.

Ik weet nog dat ik op dat moment aan die arme astronauten moest denken. Never nooit, dat ik een astronaut zou worden, dacht ik dan. Zo gevaarlijk!

Apollo-programma

Laat dat nou net het thema van de film First Man zijn. Hoofdpersoon Neil Armstrong kennen we allemaal als de eerste man op de aarde. Om zijn voet daar neer te planten, doorging Armstrong een heel traject met opleidingen en testen. En dat ging vaak goed, maar ook heel erg vaak mis. En dat is waar de film om draait.

De film laat eigenlijk zien wat voor Helden de deelnemers van het Apollo-programma waren. In die tijd, de jaren ‘60 van de vorige eeuw, deed de Amerikaanse overheid er alles aan om als eerste land iemand op de maan te zetten. De NASA kreeg een bak met subsidiegeld en werd gevraagd om het project te runnen.

Waar begin je dan? Er waren in die tijd al wel wat kleine testjes met een soort van kleine straaljagers die heel even buiten de stratosfeer kwamen (en ook heel gauw weer teruggingen, voordat ze in een baan om de aarde terecht zouden komen), maar een tocht naar de maan is toch echt andere koek.

Maanlanding

Je kunt je voorstellen dat het in aanloop naar het succes in 1969 heel erg vaak mis ging. In totaal stierven negen astronauten die deel uitmaakten van het Apolloprogramma.

Dat proces, van het opstarten van het programma tot de daadwerkelijke maanlanding, zie je in First Man.

De film gaat ook over de persoonlijkheid van Neil Armstrong. Hij wordt neergezet als een bijzonder ingetogen man. Dat komt mede door de vroege dood van zijn dochtertje. Deze dood inspireert hem om de reis naar de maan te voltooien.

Special Effects

Alles is werkelijk fantastisch in beeld gebracht. First Man is geregisseerd door Damien Chazelle, die zichzelf al flink op de kaart zette met de film La La Land. La La Land werd genomineerd voor een recordaantal van veertien Oscars, waarvan er zes werden gewonnen. Net als in La La Land werkte Chazelle ook voor deze film samen met Ryan Gosling, die de rol van Neil Armstrong vertolkt.

Ook First Man is een parel van een film geworden. En dat komt mede door de fantastische beelden. Bedenk dat dit verhaal zich in de jaren ‘60 afspeelt. Dan is het knap als je die sfeer ook echt neer kan zetten. En dat lukt Chazelle.

Daarbij zijn er prachtige special effects gebruikt. Natuurlijk kon Chazelle niet echt de ruimte in, maar hoe heeft hij die ruimteshots dan weten te maken? In deze YouTube-video zie je er wat uitleg over.

Ruimtevaart

Tot slot vond ik het heel erg mooi dat Chzelle ervoor koos om op bepaalde momenten stiltes in te bouwen. En dat werkt heel erg mooi. Ik ga niet verklappen welk moment het is, maar er is een moment in de film waarbij de complete bioscoopzaal met ingehouden adem zat te kijken. Het kwam puur door de keuze om een aantal minuten geen geluid te laten horen. Briljant!

Na de film zat ik helemaal te stuiteren. Ik moest nog meer over de ruimtevaart weten! Dus ben ik nog meer docu’s en films gaan kijken. In de volgende bankhangzondag ga ik meer vertellen over de docu Mission Control, die aansluit bij First Man.

Helaas staat First Man niet op Netflix. Ik raad je aan om via bijvoorbeeld Pathe voor Thuis te kijken. Kost je 2 euro 99 en ik zeg je: dat is het geld meer dan waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *