The Tim Ferriss Show: wekelijkse inspiratie

Volgens woorden.org (helaas is de gratis site van de Dikke van Dale beperkt) betekent inspiratie ‘toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen’. Bij mijn zoektocht naar inspiratie stuitte ik op The Tim Ferriss Show.

Je kunt Tim Ferriss van een heleboel verschillende dingen kennen. Hij is entrepeneur, schrijver (hij schreef een werkweek van vier uur), investeerder, presenteert een TV-serie en – waar ik ‘m van ken – podcasthost.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik twee jaar geleden nog geen idee had van Tim Ferriss. En ik weet ook niet meer zo goed hoe ik kennis met hem maakte. Waarschijnlijk werd zijn naam eens genoemd in Een podcast over media (waarover ik later nog een review zal schrijven). Daarom ging ik zijn podcast luisteren.

The Tim Ferriss Show is een alom geprezen business podcast. Het was de eerste business/interview podcast die de grens van honderd miljoen downloads passeerde. Ook werd de podcast drie jaar op rij geselecteerd bij de ‘Best of’ Apple Podcasts en kozen de lezers van Fortune Magazine als hun favoriete businesspodcast.

Inmiddels is de podcast al meer dan 300 miljoen keer gedownload. Wauw.

Succesvol

In The Tim Ferriss Show interviewt hij wekelijks een succesvol persoon. Die mensen komen uit een heleboel verschillende branches trouwens en hebben maar een gezamenlijke deler: ze zijn succesvol.

Van Jamie Foxx (ook zo’n alleskunner) tot Karlie Kloss (model) en van Lebron James (do I need to say more?) en Tony Robbins (I am not your guru): Ferriss interviewde ze allemaal.

Routines

Tim interviewt zijn gasten niet over waar ze bekend mee zijn geworden, maar gaat op zoek naar wat hun routines, hun gereedschappen en hun tactieken zijn.

Letterlijk zegt Ferriss hierover: “Each episode I deconstruct world-class performers from eclectic areas (investing, sports, business, art, etc.) to extract the tactics, tools, and routines you can use. This includes favorite books, morning routines, exercise habits, time-management tricks and much more.”

Twee uur

En om al die tactieken, gereedschappen en routines te achterhalen neemt Ferris flink zijn tijd. Eén aflevering van The Tim Ferriss Show duurt meestal meer dan twee uur.

Mij stoort die lengte trouwens niet en daar heb ik een paar redenen voor.

Reden 1
Je merkt dat zowel Ferris als zijn gast de tijd voor elkaar hebben genomen. Er is een soort van rust gecreëerd. Dit werkt als koren op de molen voor het gesprek. Gasten nemen hierdoor hun tijd om een vraag te beantwoorden en kleden hun antwoord bovendien aan met voorbeelden uit hun eigen leven. Super leerzaam!

Reden 2
Men gaat de diepte in. Bij een interview van een half uur gebeurt dat minder. Logisch ook, want de interviewer heeft altijd een lijst met vragen die hij het liefst allemaal wil laten beantwoorden door de geïnterviewde. Daardoor hebben beiden minder de tijd om de diepte in te gaan en wordt er bovendien ook niet echt goed doorgevraagd (iets wat Ferriss wel heel veel doet).

Reden 3
Het is geen enkel probleem om de afleveringen in meer dan een keer te luisteren. In feite gebeurt het regelmatig – ik bedoel eigenlijk bijna altijd – dat ik een aflevering in meerdere delen luister.

Inspiratie

Laat je dus niet afschrikken door de lengte. Kijk naar de inspiratie die je uit de podcast weet te halen. Ik luister niet elke aflevering, maar kies heel bewust de gasten uit waarvan ik denk dat het een interessant gesprek kan opleveren.

Zo leer ik elke week (één aflevering per week is wel de max) iets wat ik direct kan toepassen in mijn leven.

Luisteren naar The Tim Ferriss Show?

iTunes
Spotify
Stitcher

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *