BANKHANGZONDAG: MISSION CONTROL

Je bent gisteren uit geweest en hebt genoeg drankjes gedronken om de rest van de zondag het huis niet meer uit te gaan. Tijd voor een bankhangzondag. Ik geef je een tip om de dag door te komen. In deze aflevering de documentaire Mission Control.

In mijn vorige blog schreef ik over de film First Man. Dankzij die film raakte ik geïnteresseerd in de ruimtevaart. In mijn zoektocht naar meer informatie over de ruimtevaart stuitte op Netflix ik op de documentaire Mission Control.

De documentaire gaat over de mensen die in de tijd van de Apollo-missies, in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, het Mission Control Center in Houston bemanden.

“We have a problem here”

“Houston, we have a problem here”. Die zin herken je vast nog wel. Het is wereldberoemd geworden. Tijdens de reis naar de maan van Apollo 13 ging er iets gruwelijk mis met de capsule, waardoor de bemanning de zin uitsprak. Dat Houston uit de zin, dat is waar Mission Control over gaat.

Probeer eens in te beelden dat je in de jaren ‘60 zou leven. Je hebt thuis geen computer, een mobiele telefoon al helemaal niet. Je mag blij zijn als je een televisie bezit en al helemaal als het een kleurentelevisie is. Er is nog nooit iemand op de maan geweest.

Prestatie van jewelste

In die tijd werd een groot communicatiecentrum gebouwd in Houston. Daar moest het wiel uitgevonden worden. Want hoe communiceer je met de bemanning van een ruimteschip dat op honderden, duizenden kilometers afstand in de ruimte vliegt? Tegenwoordig kijken we er niet van op, maar die communicatie opzetten was destijds een prestatie van jewelste.

De mensen van Mission Control waren pioniers. Ze moesten nieuwe uitvindingen doen om met de astronauten in de ruimte te praten. En daarbij moesten ze in het geval van “Houston, we have a problem here” ontzettend snel schakelen om het probleem op te kunnen lossen. Echt geen simpele job dus.

In de documentaire zie je ook hoe Mission Control reageerde bij een dergelijke foutmelding. In een van de voorbeelden die in de documentaire getoond worden, gebeurde het bij de Apollo 8 (de missie waarbij Neil Armstrong als eerste man voet op de maan zette). Tijdens de vlucht richting de maan kregen de astronauten een foutmelding, foutmelding 1202. Vervolgens zie je hoe men driftig door een enorm boek met foutmeldingen gaat om te controleren wat het betekent. Niemand heeft namelijk een idee.

Ik vond dit bizar om te zien. De issue bleek uiteindelijk iets kleins en dus gaven ze permissie om door te gaan met de missie, maar als ze niet konden vinden wat de foutmelding betekende, had de missie ook maar zo afgebroken kunnen worden.

Uniek kijkje achter de schermen

Het verhaal wordt verteld aan de hand van de mensen die destijds in Houston zaten. Ze blikken terug op die tijd en kijken ook samen naar de beelden van hoe ze reageerden op bepaalde situaties.

Mission Control is een uniek kijkje achter de schermen, met beelden uit die tijd. Een verhaal over de sfeer die er in het gebouw heerste, hoe men met elkaar omging, hoe men destijds al wist dat ze met iets ontzettend unieks bezig waren. En over dat ze het voor geen goud wilden missen.

Sterker nog, je krijgt het idee dat ze het liefst weer op die plek gingen zitten om het allemaal te herbeleven. En ik begrijp dat wel…

Ik ben door deze documentaire nog benieuwder geworden. Ook ben ik heel benieuwd naar jullie mening. Hebben jullie misschien toffe films of documentaires gezien over de ruimtevaart? Dan hoor ik het graag! Laat je een reactie achter in de comments? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *